Levensduur van LED verlichting

We hebben het al eerder gehad over de voordelen van LED verlichting ten opzichte van traditionele verlichting en een van die punten was dat de levensduur van LED velen malen langer is dan dat van een halogeenspot of een spaarlamp. Toch kan de levensduur van een LED inbouwspot ook beïnvloed worden door bepaalde factoren. Daardoor kan een lamp langer of juist korter meegaan. Lees hier onder wat deze factoren zijn en hoe je het langst profijt kan hebben van jouw LED verlichting.



Warmte afvoer


Een van de factoren die de levensduur van de LED verlichting beïnvloed is de warmte afvoer. Ondanks dat LED chips de warmte die zij produceren heel goed kunnen afvoeren, is het van belang dat de lampen hier wel de ruimte voor krijgen. Als de LED chips de warmte niet goed kwijt kunnen, dan kan dit er voor zorgen dat de LED lampen minder lang meegaan. Zorg dus altijd dat uw spotjes iets meer inbouwdiepte hebben dan dat ze hoog zijn, zodat zij hun warmte goed kwijt kunnen.



Verkeerde drivers


Een ander probleem is dat er zogenoemde ‘elektrische stress’ wordt gecreëerd. De LED lampen krijgen dan meer stroomtoevoer dan dat bedoelt is waardoor ze extra heet worden en zelfs stuk kunnen gaan. Vaak ligt dit probleem bij verkeerde drivers. De driver zorgt voor de stroomtoevoer naar de LED spot. Voorbeeldje: als deze driver een input van 700mA krijgt terwijl de LED inbouwspot maar 350mA kan verwerken, krijg je dus elektrische stress en dat zal de levensduur van zowel de driver als van de spot verkorten.

Om dit probleem te voorkomen kun je het beste altijd alle materialen bij dezelfde (web)winkel kopen. Bij PretMetLed.nl worden sowieso standaard al de juiste drivers meegeleverd. U kunt indien deze na verloop van tijd op een andere manier defect gaan ook altijd deze drivers bij bestellen. Zo weet u dat het altijd goedkomt.



Geen invloed op de levensduur


In tegenstelling tot wat veel mensen denken heeft het aan en uit doen van een LED spot géén invloed op de levensduur van de inbouwspots. Bij de traditionele lichtbronnen heeft dit wel invloed op de levensduur, maar bij LED verlichting is dit net weer even anders. LED verlichting is een halfgeleider en wordt dus niet beïnvloed door het aan en uit doen van een lamp of spot.

Search engine powered by ElasticSuite