Wat is een LED driver en waar heb je het voor nodig?

Een LED inbouwspot bestaat eigenlijk uit twee delen. Het armatuur waar de led chips in zitten verwerkt en de driver die de stroom naar de led chips brengt. Zonder de driver zou de LED spot simpelweg niet werken. Hoe een driver precies werkt en wat een driver precies is dat lees je hieronder.

TIP: Mocht u nog spotjes moeten aanschaffen, kijk dan naar spots zonder driver en met vervangbare lichtbronnen, daarmee bent u op de lange termijn veel flexibeler en tevens goedkoper uit. Bekijk hier al onze LED inbouwspots die rechtstreeks op 230V werken en een verwisselbare lichtbron hebben.

led driver extern

LED is een vorm van licht die werkt op een heel laag voltage, om er voor te zorgen dat de LED chips werken heb je dus een stroomvoorziening nodig die er voor zorgt dat er stroom toevoer naar de spot plaatsvindt. Dat is het werk van de driver. Maar wanneer je een retrofit LED lamp hebt zoals GU10, e27 etc dan zit de driver ingebouwd in de lamp zelf en heeft u geen losse driver nodig.

Praktisch al onze spots werken met een Gu10 lamp, dus rechtstreeks op 230V. We hebben enkele producten die wel een losse driver nodig hebben, maar die worden altijd meegeleverd, dus stroom er op (230V) en het brandt.



Hoe ziet een LED driver er uit?


Led driver binnenkant Bij een retrofit lamp zie je de driver eigenlijk niet, bij een product met een externe driver is het eigenlijk een klein blokje zo groot als een lucifer doosje. Op het moment dat u de spotjes gaat monteren ligt de driver gewoon naast de spot. De afmetingen van de driver zijn bij de normale LED inbouwspots: 45 x 30 x 23 mm. En kunnen makkelijk losgekoppeld worden dankzij het klik systeem. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer een defecte driver moet worden vervangen door een nieuwe.



12V spots met driver


Veel mensen kopen spots op 12V en zijn vervolgens op zoek naar een driver. Feitelijk is dit onjuist en zoeken ze eigenlijk een LED transformator, ook wel LED trafo genoemd. Deze stuurt meerdere lampen gelijktijdig aan en een driver werkt voor 1 lamp tegelijk. Een groot verschil waar veel spraakverwarring over is.

Search engine powered by ElasticSuite