Krijgen we een witte kerst?

Ieder jaar kijken we weer massaal naar de weesvoorspelling om te zien of we een witte kerst kunnen verwachten. We genieten van een dik pak sneeuw dat de wereld veranderd in een prachtig winterlandschap tijdens de feestdagen.

Hoe vaak hebben we een witte kerst?

Een witte kerst komt helaas in Nederland niet heel vaak voor. We noemen het een witte kerst wanneer er op 25 én 26 december in De Bilt om 9 uur ’s ochtends een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Sinds 1901 kwam dit slechts 8 keer voor volgens het KNMI.

De laatste keer dat er op beide kerstdagen sneeuw lag is alweer wat jaren geleden; dat was in 2010.

Waarom komt een witte kerst zo weinig voor?

Vaak zie je dat het de periode vóór kerst flink koud is en we een aantal dagen vorst hebben. De sneeuw die dan valt blijft liggen en de hoop op witte kerstdagen groeit.

Maar zo rond de kerstdagen stijgt dan de temperatuur weer en gaat het dooien en is de vorstperiode over. Dan verdwijnt de witte wereld letterlijk als sneeuw voor de zon.

In de decembermaand valt gemiddeld op vier dagen sneeuw. Soms zijn dit slechts een paar vlokjes en soms worden we getrakteerd op een behoorlijk pak.

Lichtjes in de sneeuw

Als de wereld dan zo mooi wit kleurt genieten we ondanks de kou van de witte wereld buiten.

Heb je een boom met led kerstverlichting buiten in de tuin? Geloof ons maar; de lampjes in de kerstboom buiten fonkelen het allermooist in de sneeuw. 

Search engine powered by ElasticSuite