Alles over: G9 LED lampen

G9 led lampen In deze blogpost lees je alles wat je moet weten over de retrofit G9 steeklamp. Heb je na het lezen van dit bericht nog vragen over G9 lampen of andere lampen, neem dan gerust met ons contact op.

Wat is een G9 Fitting

Een G9-fitting is een type fitting voor lichtbronnen, vaak gebruikt voor kleine halogeen- of LED-lampen. De fitting bestaat uit twee pinnen die ongeveer 9 mm uit elkaar staan en is ontworpen om in een speciale G9-houder te passen.

G9 lampjes worden vaak gebruikt als kleine en compacte lichtbron in decoratieve armaturen, zoals wandlampen, plafondlampen, tafellampen en hanglampen en werken rechtstreeks op 230Volt, dus toegepast in armaturen zonder transformator.

Vanwege hun kleine formaat zijn ze vooral geschikt voor armaturen waarbij weinig ruimte beschikbaar is voor de lamp.

De G9 LED lamp heeft ook een hoge lichtopbrengst en is geschikt voor gebruik in heldere verlichtingsomgevingen, zoals keukens, badkamers en woonkamers.

Bekijk ons assortiment G9 LED lampen

Wat zijn de afmetingen van een G9 lamp

afmetingen g9 led lamp De afmetingen van een G9-fitting kunnen variëren, afhankelijk van het specifieke product en de fabrikant. Over het algemeen zijn de afmetingen echter gestandaardiseerd en hebben de G9-fittingen de volgende eigenschappen:

  • Diameter van de fitting: ongeveer 14-16 mm
  • Lengte van de fitting: ongeveer 18-20 mm
  • Lengte van de totale lamp: ongeveer 50 mm
  • Afstand tussen de pinnen: ongeveer 9 mm

Houd er rekening mee dat deze afmetingen slechts als richtlijn dienen en dat er variaties kunnen zijn tussen verschillende merken en modellen van G9-fittingen.

 

G9 halogeen vervangen voor een LED lamp

Als je een G9 halogeenlamp vervangt door een G9 LED-lamp, zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Wattage: LED-lampen verbruiken over het algemeen minder energie dan halogeenlampen. Het is belangrijk om het wattage van de G9 halogeenlamp te controleren en ervoor te zorgen dat de vervangende G9 LED-lamp een geschikt wattage heeft om dezelfde hoeveelheid licht te produceren.
  • Kleurtemperatuur: LED-lampen hebben verschillende kleurtemperaturen, variërend van warm wit tot koel wit. Als je de halogeenlamp vervangt, moet je ervoor zorgen dat de kleurtemperatuur van de LED-lamp overeenkomt met je voorkeur en de sfeer van de ruimte waarin de lamp wordt gebruikt.
  • Dimbaarheid: Sommige G9 LED-lampen zijn dimbaar, terwijl andere dat niet zijn. Controleer of de LED-lamp die je kiest compatibel is met je dimmer en of het helderheidsbereik geschikt is voor je behoeften. Let op, een dimbare LED lamp kun je ook als niet-dimbaar c.q. aan/uit gebruiken, anders is niet mogelijk.
  • Afmetingen: G9 LED-lampen kunnen iets groter zijn dan G9 halogeenlampen. Controleer of de vervangende LED-lamp past in de armatuur of lamp die je gebruikt. Het gaat vaak om maximaal enkele milimeters.

Door rekening te houden met deze factoren, kun je een succesvolle overgang maken van een G9 halogeenlamp naar een G9 LED-lamp en genieten van de voordelen van energie-efficiëntie en langere levensduur van LED-verlichting.

 

Dimmen van een G9 LED lamp

Zoals hierboven vermeldt zijn er dus dimbare G9 LED lampen. PretMetLed.nl verkoopt alleen A-Merk LED lampen, deze zijn met vele halogeendimmers gewoon te dimmen. Heel soms leidt het dimmen van een G9 led lamp voor problemen met een haloggendimmer, maar in 98% van de gevallen gaat dit goed. Er zijn echter duizenden verschillende dimmers en we kunnen ze niet allemaal testen.

 

G9 LED lamp met 3 standen functie

g9 led lamp en 3 standen functie Een G9 LED lamp met 3 standen functie biedt een handige manier om de helderheid van uw verlichting aan te passen aan uw behoeften.

Deze 3 standen lampen hebben die ingebouwde lichtstanden, waardoor u kunt kiezen tussen drie verschillende helderheidsniveaus met behulp van de aan-uit schakelaar op uw lamp.

U heeft dus geen dimmer nodig, u doet de lamp simpelweg aan-uit-aan met de schakelaar om de lichtstand te wijzigen.

Met de 3 standen functie kunt u de helderheid van uw verlichting aanpassen aan de situatie. Als u bijvoorbeeld 's avonds een tv kijkt, kunt u de lamp instellen op de laagste stand om een zachte gloed te creëren voor een gezellige sfeer. Als u aan het werk bent of een boek leest en meer verlichting nodig heeft, kunt u de lamp instellen op de hoogste stand voor een heldere, krachtige verlichting.

 

Is er een G9 fitting met schroefdraad

Nee, er is geen G9 fitting met schroefdraad beschikbaar, de G9 lamp is een steekfitting op 230Volt. De G9-fitting is een bi-pin fitting die ontworpen is om in een G9-houder te passen en bevat geen schroefdraad.

Het is belangrijk om bij het vervangen van een G9-lampje ervoor te zorgen dat de nieuwe lamp dezelfde fitting heeft als de oude lamp, anders zal deze niet goed passen of functioneren in de armatuur.

Als je een lamp nodig hebt met een schroeffitting, zijn er andere fittingen zoals E14 en E27 die wel schroefdraad hebben en mogelijk geschikter zijn voor je behoeften.

Ook zijn er adapters beschikbaar met schroefdraad, waardoor je bijvoorbeeld in een E14 fitting toch een G9 lamp kunt plaatsen. Het gebruik hiervan is echter niet zo gebruikelijk.

Search engine powered by ElasticSuite