Alles over: IP-waarden voor LED-inbouwspots in de badkamer

badkamerspot zwart Als klusser of of doe-het-zelver kan het kiezen van de juiste LED-inbouwspots voor uw badkamer een uitdagende taak zijn. U moet rekening houden met verschillende factoren, zoals de IP-waarde, om ervoor te zorgen dat uw verlichting veilig en effectief is.

In dit artikel bespreken we de IP-waarden die belangrijk zijn bij het kiezen van LED-inbouwspots en geven we advies over waar in de badkamer u welke spots het beste kunt plaatsen.

Bekijk ons assortiment Badkamerspots

Wat betekent IP-waarde?

IP-waarde: begrijpen wat het betekent

IP staat voor Ingress Protection en wordt gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de bescherming tegen vaste voorwerpen (zoals stof) aan, terwijl het tweede cijfer de bescherming tegen water aangeeft. In de context van LED-inbouwspots voor de badkamer zijn IP44 en IP65 de meest voorkomende waarden.

IP44: spatwaterdichte LED-inbouwspots

 • Geschikt voor de meeste badkamerzones (zone 2 en 3)
 • Beschermt tegen spatwater uit alle richtingen
 • Vaak de meest logische keuze voor 230V LED-inbouwspots

IP65: waterdichte LED-inbouwspots

 • Geschikt voor zone 1 in de badkamer (direct boven de douche of het bad)
 • Biedt volledige bescherming tegen waterstralen en stof
 • Kan noodzakelijk zijn in bepaalde situaties, maar over het algemeen niet vereist voor de hele badkamer

Badkamerzones en de bijbehorende IP-waarden

ip klasses badkamer

Zone 0: in het bad of de douche

 • IP67 of hoger vereist
 • Volledige onderdompeling in water mogelijk

Zone 1: direct boven het bad of de douche, tot 2,25 meter boven de vloer

Zone 1 is het gebied direct boven je bad of de gehele douchecabine/douchbak (inclusief inloopdouches, ongeacht de lengte). Stel je voor dat je een denkbeeldige cilinder hebt die vanaf de bodem van je bad of douchecabine/douchbak tot 2,25 meter boven de vloer reikt. Dit gebied heeft LED-inbouwspots nodig met een IP65-waarde, omdat het vaak nat wordt.

Voorbeeld: Als je in de douche staat, of het nu een inloopdouche van 1 meter of 2 meter is, en je arm omhoog steekt, bevind je je in zone 1

Zone 2: gebied binnen 0,6 meter rondom het bad of de douche, en 2,25 meter boven de vloer

Zone 2 is het gebied rondom je bad of de gehele douchecabine/douchbak, tot 60 centimeter afstand van zone 1. Dit gebied strekt zich ook uit tot 2,25 meter boven de vloer. Hier zijn LED-inbouwspots met een IP44-waarde meestal voldoende, omdat ze spatwaterdicht zijn.

Voorbeeld: Als je net buiten de douche staat, ongeacht de grootte, of naast het bad, bevind je je in zone 2.

Zone 3: overige delen van de badkamer, meer dan 0,6 meter van het bad of de douche vandaan

Zone 3 is het overige deel van je badkamer, meer dan 60 centimeter van zone 1 en 2 vandaan. In dit gebied kan IP20 verlichting worden gebruikt, maar het is esthetisch gezien mooier om dezelfde IP44 LED-inbouwspots te gebruiken als in zone 2.

Voorbeeld: Als je bij de wastafel of het toilet staat, verder weg van het bad of de douchecabine/douchbak, bevind je je in zone 3.

230V LED-inbouwspots: de logische keuze

230volt badkamerspots In de meeste gevallen zijn 230V LED-inbouwspots met een IP44-waarde de meest logische keuze voor de badkamer. Deze spots hebben enkele voordelen ten opzichte van 12V-inbouwspots:

  • Geen transformator (trafo) nodig:
   230V LED-inbouwspots hebben geen externe transformator nodig, wat de installatie eenvoudiger en minder tijdrovend maakt.
  • Energie-efficiëntie:
   LED-verlichting is energiezuiniger dan halogeenverlichting en heeft een langere levensduur, wat zorgt voor lagere energiekosten en minder onderhoud.
  • Veiligheid: :
   230V LED-inbouwspots zijn veiliger dan 12V-spots, omdat ze minder gevoelig zijn voor spanningspieken.

NEN 1010 en inbouwspots in de badkamer

De NEN 1010 is een Nederlandse veiligheidsnorm die richtlijnen biedt voor de veilige aanleg en het gebruik van laagspanningsinstallaties (tot 400Volt), zoals elektrische verlichting in de badkamer.

Deze norm is van cruciaal belang bij het installeren van inbouwspots in uw badkamer om de veiligheid en het correct functioneren van de verlichting te garanderen.

Norm of wetgeving?

nen 1010 logo Hoewel het voor doe-het-zelvers niet verplicht is om de NEN 1010 te volgen, is het verstandig om een gekwalificeerde elektricien in te schakelen voor complexere elektrische installaties, met name in vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een elektricien kan ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan de richtlijnen van de NEN 1010, wat de veiligheid en betrouwbaarheid van uw badkamerverlichting ten goede komt.

Volgens NEN 1010 moeten elektrische installaties in de badkamer voldoen aan specifieke eisen om de veiligheid te waarborgen. In het geval van inbouwspots moeten de armaturen en verlichting geschikt zijn voor gebruik in vochtige omgevingen en voldoen aan de juiste IP-waarden, zoals eerder besproken.

Daarnaast moeten de installaties worden uitgevoerd door een gekwalificeerde elektricien die ervoor zorgt dat de verlichting op de juiste manier wordt geïnstalleerd en aangesloten op het elektriciteitsnet, met inachtneming van de badkamerzones en IP-waarden.

Door het volgen van de NEN 1010-richtlijnen zorgt u ervoor dat uw badkamerverlichting veilig en betrouwbaar is, terwijl u het risico op elektrische schokken en andere gevaren tot een minimum beperkt. .

Slotwoord

Bij het kiezen van LED-inbouwspots voor uw badkamer is het essentieel om rekening te houden met de IP-waarden en de verschillende zones in uw badkamer.

IP44 is over het algemeen de meest logische keuze voor 230V LED-inbouwspots in zone 2 en 3, terwijl IP65 aanbevolen wordt voor zone 1. Het is esthetisch gezien mooier om dezelfde IP-waarde te gebruiken in zone 2 en 3, ook al is IP20 toegestaan in zone 3.

Kies voor 230V LED-inbouwspots, omdat ze eenvoudiger te installeren zijn, geen transformator nodig hebben en veiliger zijn in vergelijking met 12V-spots.

Houd rekening met de NEN 1010-richtlijnen bij het installeren van uw LED-verlichting in de badkamer en zorg voor een veilige en aantrekkelijke verlichtingsoplossing die jarenlang meegaat.

Search engine powered by ElasticSuite