Solar tuinverlichting Wiki

Solar tuinverlichting Wiki, alles wat je moet weten over solar verlichting! En daarmee dus een goede keuze kunt maken voor uw aankoop.

Heeft u na het lezen van de informatie op deze pagina toch nog vragen over lampen op zonne-energie? Bel ons gerust tijdens kantoor uren op 0591 201 904, we helpen u graag!

Tuinverlichting op Solar – Een introductie

Er zijn best veel verschillende lampen op zonne-energie, variërend van functionele verlichting met een hoge lichtopbrengst en grote accu’s zoals een solar wandlamp, tot sfeerverlichting in de vorm van prikpaaltjes en zelfs decoratieve figuren met een LEDje en alles wat er tussen in zit.

solar wandlampen
Wandlampen
Staande solar lampen
Paaltjes
decoratieve solar
Solar decoratie

Al deze producten hebben echter één ding gemeen en dat is dat ze zonlicht nodig hebben om te functioneren en zijn alleen buiten te gebruiken. Zonder direct zonlicht zal de accu nooit volledig opladen. Een solar lamp kun je ook niet achter glas in het zonlicht opladen, het werkt echt alleen buiten.

Om volledig op te laden moet een solar lamp overdag zoveel mogelijk zonlicht krijgen. Hoe meer energie de lamp kan opslaan overdag, hoe langer hij brandt tijdens de donkere uren van de dag.

Elk product heeft 1 of meerdere batterijen of accu’s waar de energie in wordt opgeslagen.


Tijdens de wintermaanden is er minder zonlicht, waardoor niet alle accu’s volledig kunnen worden opgeladen, dit heeft dan ook effect op het aantal uren dan de solar lamp zal branden.

De drie grote voordelen van Solar verlichting

  • Milieuvriendelijk
    Alle energie die nodig is om de lamp te laten branden wordt geleverd door de zon.

  • Simpel in gebruik
    Je hebt geen elektriciteit of kabels nodig, zeker in de tuin kan dit handig zijn.

  • Praktisch
    Alle onze solar producten hebben een ingebouwde lichtsensor. De lampen gaan dus automatisch aan in het donker, en blijven branden tot het licht is, of de accu leeg is.

Lage lumen betekent sfeerverlichting

Sommige solar tuinverlichting is echt gemaakt om een gezellige sfeer te creëren in je tuin, deze lampen hebben een lage lumen output. Dat houdt in dat ze relatief weinig licht geven, denk aan solar lantaarntjes, windlichten maar ook prikpaaltjes. Perfect om een gezellige zomerse sfeer in de tuin te creëren.

Andere producten zijn er juist voor om wat functioneler licht te creëren. Deze lampen geven relatief veel licht en hebben dus een hoge lumen output. Dit zie je vaker terug komen bij lampen voor naast een deur of het verlichten van een pad.

Als laatste heb je nog de categorie krachtpatsers. Lampen met wat grotere zonnepanelen, zwaardere accu’s en voor solar een hele hoge lichtopbrengst. Dit kunnen bouwlampen of straatlampen zijn.

Maar ook lampen die wat beter bij een particuliere situatie passen, maar dan een extern zonnepaneel hebben, waardoor je bijvoorbeeld op een plek waar het vaak donker is, denk aan een steegje of de noordzijde van een woning of schuur.

Plaatsing van de solar lampen

Houdt er rekening mee dat er altijd voldoende zonlicht op het zonnepaneel moet kunnen vallen om goed op te kunnen laden. En hoe beter hij oplaadt, hoe langer je er plezier van kunt hebben.

Heb je een windlicht of lantaarntje onder de overkapping op tafel staan ’s avonds? Geen probleem, maar zet hem dan overdag even in het zonnetje om hem goed op te laden, zodat je er de volgende dag ook nog plezier van hebt.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat als er een andere lichtbron te veel op je solar lamp schijnt, het kan gebeuren dat je lamp niet aangaat. De ingebouwde sensor ziet namelijk niet het verschil tussen kunstlicht en natuurlijk licht.

Laatste tip, als je de solar lamp besteld zit er vaak een beschermfolie over het zonnepaneeltje. Deze moet er eerst af, anders kan je nieuw lamp niet goed opladen. En niet vergeten, zoals eerder gezegd, je hebt zonlicht nodig om de lamp op te laden, dus op de vensterbank opladen voordat je ze plaatst werkt niet.

Slimme functies zorgen voor gemak

Alle zonne-energie lampen hebben een ingebouwde dag/nacht sensor waardoor de lamp aangaat als het donker begint te worden en weer uit gaat als de zon om komt (mits de accu vol genoeg is).


Er zijn ook diverse solar producten die een andere slimme functie hebben, namelijk een bewegingsensor. Wanneer die sensor beweging detecteert zal de lamp voor een korte periode feller gaan branden en daarna weer gedimd gaan branden, of helemaal uitschakelen, afhankelijk van het model.

Gemak dient de mens!

Het opladen van solar en de branduren

De accu of batterij van een solar tuinlamp wordt opgeladen door de zon. Hierdoor werken ze het beste in het voorjaar, de zomer en het najaar. Om het product optimaal te laten renderen raden de fabrikanten aan ieder jaar de oplaadbare batterij te vervangen.

De meeste solar buitenlampen met een paar LEDjes hebben maar een paar uur zon nodig om volledig opgeladen te zijn terwijl de sterkte lampen met meer licht, meer zonne-uren nodig hebben om volledig op te laden.

Hoe lang een solar lamp blijft branden hangt af van de combinatie tussen accu grootte en de hoeveelheid licht die de lamp geeft. Bij een volle accu zal de lamp zeker tussen de 4 en 6 uur branden en sommige producten kunnen makkelijk de hele nacht branden, maar zoals eerder vermeldt, hangt dit ook sterk af van de plaatsing van de lamp.

Uiteraard kun je de solar producten in de winter buiten laten staan, maar naargelang de tijd en de duisternis zullen ze steeds minder fel en korter gaan branden, en in sommige gevallen pas weer aangaan als er weer veel zon op het paneeltje is geweest.

Ga goed met de batterij om voor een langere levensduur

Als je een solar lamp hebt gekocht is het erg belangrijk dat je de batterij de eerste keer goed en volledig oplaadt voordat je de lamp gaat gebruiken. Zet de schakelaar op “ON” en richt het zonnepaneel richting de zon.

Zet ’s avond de lamp weer op “OFF” zodat de lamp niet aan gaat en de batterij leeg getrokken wordt. Het beste is het wanneer de batterij de eerste keer minimaal 36 uur wordt opgeladen.

Sommige producten hebben geen aan/uit knop, dus dan kun je de lamp niet uitzetten. Deze lampen hebben een paar dagen volle zon nodig om volledig op te laden.

Onderhoud van uw solar lampen

Om lang van de solar lampen te genieten vindt u hier een paar tips om de levensduur te verlengen.

  • Reinigen
    Maak het zonnepaneel een paar keer per jaar schoon met een nat doekje. Gebruik geen schoonmaakmiddelen.

  • Corrosie
    Door condens/vocht kan er een beetje corrosie bij de batterij ontstaan. Af en toe schoonvegen voorkomt roestige plekken.

  • Batterij
    Om de solar lampen optimaal te laten functioneren is het raadzaam ieder jaar de oplaadbare batterij of accu te vervangen. Maar gebruik alleen batterijen met een soortgelijk V/MAh.

  • Bewaren
    Je kunt de solar lampen het gehele jaar buiten laten staan. Maar in de donkere wintermaanden zal de meeste decoratieve solar niet functioneren. We adviseren dan ook dit type producten binnen te bewaren, te reinigen en de batterijen uit het product te halen, indien mogelijk.

Search engine powered by ElasticSuite