Spotjes voor in de keuken, tips!

Waar plaats je spotjes in de keuken?


U krijgt een nieuwe keuken of gaat uw keuken renoveren en u wenst spotjes te plaatsen? Wij geven u graag vrijblijvend advies over welke spotjes, hoeveel en waar.

Laten we beginnen met melden dat alles af hangt van persoonlijke voorkeuren, enige dat wij kunnen aangeven is hoe onze huidige klanten hun inbouwspots in de keuken hebben geplaatst.

Globaal zien we een aantal type keukens terug:

  • Keukens in een afgesloten ruimte
  • Keukens zonder boven kastjes
  • Keukens met bovenkastjes
  • Keukens met een eiland
  • Open keukens die overlopen in de woonkamer of eetkamer


Per type keuken zullen we hieronder globaal aangeven wat het meest gebruikelijke is met betrekking tot spots. In alle voorbeelden gaan we uit van keukens waar alleen spots worden geplaatst.

Wenst u liever een hanglamp of plafonniere op te hangen, dan kan dat uiteraard prima gecombineerd worden. In dat geval vervangt u de aangegeven spots door het gewenste andere type lamp.


Spotjes voor een keuken in aparte ruimte


Sommige huizen hebben een aparte ruimte voor de keuken. In dit type keuken vindt u vaak geen tafel en bent u alleen praktisch bezig. Wanneer u in de keuken verblijft bent u voornamelijk aan het werk en is goed werklicht belangrijk. Een dimmer is vaak niet noodzakelijk omdat u niet perse een gezellige sfeer wenst te creëren.  Meestal wordt er dan een inbouwspot gekozen die vergelijkbaar is met een 50W halogeen. De onderlinge afstand hangt af van de afmetingen van de ruimte, zorg voor een evenwichtige verdeling van de spotjes. Houdt als leidraad aan; 1 spot per 3 vierkante meter. Ons advies:

  • Plaats ongeveer 1 spot per 3m2
  • Verdeel de spots evenredig over de ruimte zodat je een gelijke lichtinval creëert
  • een dimmer is niet perse noodzakelijk
  • Wij zouden u één van deze spotjes adviseren


Spotjes voor keukens zonder boven kastjes


Veel moderne keukens hebben geen bovenkastjes meer, of een deel zonder bovenkastjes.
In dit soort keukens ziet u vaak dat de verlichting in twee groepen wordt verdeeld. Één groep spotjes als werk verlichting boven het aanrecht en één groep spotjes als algemene ruimte verlichting. Dit soort keukens zijn vaak open en vloeien over in de woonkamer. Daarom worden deze twee groepen bijna altijd uitgevoerd met een dimmer. Voor de algemene ruimte verlichting kan de eerder genoemde 1 spot per 3m2 worden aangehouden. Boven het aanrecht worden de spotjes vaak netjes boven de keukenkastjes uitgelijnd, onderlinge afstand is dan vaak ergens tussen de 60 en 80cm. Omdat er twee groepen verlichting in de keuken aanwezig zijn is een spot vergelijkbaar met een 35W halogeen ruim voldoende. Ons advies:

  • Probeer twee lichtgroepen te maken
  • Voor de algemene ruimte verlichting geldt: 1 spot per 3m2
  • Pas dimmers toe om sfeer te creëren
  • Maak gebruik van één van deze spotjes


Spotjes voor keukens zonder met kastjes


Heeft u een open keuken met bovenkastjes? Dan heeft u alleen LED inbouwspots nodig als algemene ruimte verlichting. Wederom geldt hier 1 spot per 3m2. Omdat het best gebruikelijk is de spots aan te hebben wanneer u zich niet in de keuken bevindt is het aan te raden wel een dimmer te plaatsen, echter 1 verlichtingsgroep is voldoende. Verder is het aan te raden verlichting onder de keukenkastjes te plaatsen als werklicht. In bijna alle gevallen wordt deze verlichting geleverd door de keukenleverancier. Ons advies:

  • Pas een dimmer toe
  • Plaats ongeveer 1 spot per 3m2
  • Verdeel de spots evenredig over de loopruimte
  • Plaats de spots niet te dicht bij de kastjes zodat er een goede lichtinval in de kast ontstaat
  • Hier vindt u spotjes die gebruikelijk zijn in dit type keuken


Inbouwspots voor keukens met een eiland


Krijgt u een keuken met een eiland en een kastenwand en zoekt u daar spotjes voor? Dan is het vrij gebruikelijk twee groepen verlichting te creëren. De eerste groep wordt rond het eiland geplaatst en dient zowel als algemene ruimte verlichting als licht voor op/in de kastenwand. De spots worden dan in een rij in het midden tussen het eiland en de wand ingebouwd. Aan de andere kant van het eiland worden spotjes op dezelfde afstand geplaatst van het eiland, of uitgelijnd tussen eiland en muur (indien daar sprake van is).

Boven het eiland worden ook spotjes geplaatst. Heeft u een relatief smal eiland dan is één rij voldoende, is uw eiland relatief breed, dan is twee rijen spots boven het aanrecht vrij gebruikelijk. Wilt u iets moderns en is uw plafond hoger dan 280cm, dan is het ook een optie om LED opbouwspots te plaatsen. Ons advies:

  • Probeer twee lichtgroepen te maken
  • Voor de algemene ruimte verlichting geldt: 1 spot per 3m2
  • Pas dimmers toe om sfeer te creëren
  • Kies een spot vergelijkbaar met 35W halogeen
  • Tip: boven het eiland kunnen ook opbouwspots worden toegepast


Open keukens die overlopen in de woonkamer of eetkamer


Krijgt u een open keuken? Dan is het belangrijk de lichtkleur uit de woonkamer door te trekken naar de keuken om te grote contrasten in lichtkleur te voorkomen. Indien u gaat dimmen is een Philips Dimtone inbouwspot een aantrekkelijke keuze. Deze spots worden warmer van kleur naarmate ze verder gedimd worden. Dit creëert veel sfeer wanneer het licht in de keuken aan staat en u in de woonkamer verblijft.

Gaat u geen dimmer toepassen, dan kan het een overweging zijn Philips Sceneswitch spots toe te passen. Deze lampen kunt u dimmen zonder dimmer. In aanschaf zijn ze iets duurder, maar u kunt hier wel een hele gezellige sfeer mee creëren in uw keuken, gelijk aan de Dimtone inbouwspots, alleen door de drie standen in de lamp heeft u iets minder controle over de lichtopbrengst.

Search engine powered by ElasticSuite