Wat is een IP-waarde voor badkamerspots?

IP waarde betekent ‘International Protection’ en geeft in feit aan in hoeverre een product of in dit geval een inbouwspot beschermd wordt tegen water en stof. Een IP waarde bestaat altijd uit twee cijfers waarvan de eerste aangeeft de mate van bescherming tegen stof en de tweede de mate van bescherming tegen water.

Wilt u bijvoorbeeld spotjes plaatsen in de badkamer, dan moet u rekening houden met de verschillende zones die een badkamer heeft. Er zijn drie verschillende zones, elke zone wordt bepaald op het risico dat een spotje of ander elektronisch product in aanraking komt met water. We hoeven natuurlijk niet uit te leggen waarom het in sommige gevallen levensgevaarlijk is als elektra in aanraking komt met water.

Klik hier ons assortiment spots voor de badkamer - IP44 en hoger

Zone 1 - IPx5


ip zones badkamer Dit is natste zone. Als u LED verlichting in deze zone wilt plaatsen moet u denken aan licht in bijvoorbeeld het bad of douche. Hierbij moeten de spots altijd een minimum hebben van IPx5. De spots dienen volledig waterproof te zijn. Deze spotjes mogen dan ook alleen op 12V worden aangesloten en niet op het gebruikelijke 230V.



Zone 2 - IPx4


Dit is het gebied dat net buiten de douche valt. Denk hierbij bijvoorbeeld boven de douchecabine of rondom het bad. De lampen die u hier wilt plaatsen dienen nog steeds een minimum waarde te hebben van IPx4. Onze IP44 badkamerspots zijn voor deze zone bijvoorbeeld heel erg geschikt. Deze spots kunnen ook gewoon op 230V worden aangesloten.



Zone 3 - IPx0


Dit betreft alle overige ruimte in een badkamer. Als u hier LED inbouwspots wilt plaatsen dan dienen de spotjes  minimum waarde te hebben van IPx0. Echter omdat spots vaak in meerdere zones voorkomen is het voor het beeld het mooiste om overal dezelfde spots te hangen, dus bijvoorbeeld in zone 3 ook gewoon ip44 spots toe te passen,

Voor alle plekken buiten de bovengenoemde zones gelden geen vaste regels en hiervoor mag de IP waarde dus een stuk lager zijn. In de meeste gevallen is dit dan IP20. In sommige gevallen kunnen er ook IP20 spotjes worden geplaatst in de badkamer, maar ons advies is om altijd gebruik te maken van spotjes met een minimale waarde IP44 in de badkamer om defecten te voorkomen.

Search engine powered by ElasticSuite