Top

LED Inbouwspots als badkamerverlichting (natte zone)

Op zoek naar badkamerverlichting? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! De hieronder weergegeven LED inbouwspots hebben een IP44 waarde. Dit houdt in dat deze inbouwspots spatwater dicht zijn.

Niet overal in een badkamer hoeft u rekening te houden met de IP klasse van een inbouwspot. Veel hangt af van de afstand tussen een waterbron en de dichtstbijzijnde spot. In verreweg de meeste badkamers hoef je dan alleen rekening te houden met de afstand tussen de douchekop en het dichtstbijzijnde spotje. Is deze afstand minder dan 75CM (gerekend vanaf de douche cel) dan dient u een IP44 spot te plaatsen.

Is de afstand meer dan 75cm dan mag een "normale" LED inbouwspot ook als badkamerverlichting. Wenst u een spot in de douchecel zelf te plaatsen dan dient dit een IP65 spot te zijn (12Volt gevoed) deze verkopen wij echter niet. Tevens vind u onder op deze pagina onderop nog meer informatie over de diverse IP zones in natte ruimten waarmee de juiste badkamerverlichting gekozen kan worden.

Mocht u aanvullende vragen hebben over badkamerverlichting, dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag.

Tevens zijn deze spots uitermate geschikt om te verwerken in een overkapping of overstek.

IP44 INBOUWSPOTS 3W - NIET DIMBAAR

MET VERWISSELBARE GU10 SPOT- VERVANGT 25W

IP44 INBOUWSPOTS 4.4W - DIMBAAR

MET PHILIPS GU10 SPOT- VERVANGT 35W

IP44 INBOUWSPOTS 5.5W - DIMBAAR

MET PHILIPS GU10 SPOT- VERVANGT 50W

IP44 INBOUWSPOTS 5W - DIMBAAR

MET VERWISSELBARE GU10 SPOT- VERVANGT 50W

Welke IP waarde heeft verlichting in de badkamer nodig?

Badkamerverlichting moet niet alleen sfeervol zijn maar ook veilig en functioneel. PretMetLed.nl geeft u graag de volgende adviezen:

IP Waarde

De IP waarde geeft aan in hoeverre armaturen bestand zijn tegen voorwerpen, stof en vocht. Afhankelijk van de plaatsing in de badkamer moet men de IP waarde kiezen die afdoende bescherming heeft.

De badkamer kunt u opdelen in een aantal zones. Elke zone heeft zijn eigen IP waarde.
 • Zone 1
  Voor deze zone kunt u het beste kiezen voor armaturen met IP65 (waterstraaldicht) of IP67 (beschermd tegen onderdompelen).
 • Zone 2
  De waarschijnlijkheid van waterstralen is aanwezig. U kunt het beste kiezen voor armaturen met IP44 (spatwaterdicht).
 • Zone 3
  Weinig tot geen aanraking met druppels water. U kunt wel met condens te maken krijgen. U kunt hier het beste kiezen voor armaturen met IP21 (drupwaterdicht). Verlichting met een IP waarde van IP21 kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij de wastafel.
Badkamer IP waarden en zones
Laagspanning
Voor elektrische aansluitingen in zone 1 dient u te kiezen voor laagspanning (12V). U kunt dan gebruik maken van een transformator om 230V naar 12V om te zetten. Voor de overige zones kunt u gewoon 230V gebruiken. In veruit de meeste gevallen kunt u led inbouwspots voor in de badkamer aansluiten op 230V.

Balans tussen sfeervol en goede verlichting
U gebruikt de badkamer om te ontspannend en om tot rust te komen maar wilt ook graag goede verlichting als u in de spiegel kijkt?
 • Gebruik voor uw badkamer verlichting een dimmer. U kunt hiermee de lichtsterkte instellen en de sfeer aanpassen naar uw wens.
 • Gebruik meerdere armaturen in de badkamer om verlichting onafhankelijk van elkaar aan en uit te kunnen zetten.