LED lampen: de kleuren

het mooie van LED verlichting is dat het technisch gezien elke kleur licht kan produceren, want de basis kleuren zijn rood, blauw en geel. Met deze kleuren kan eigenlijk elke kleur worden gemengd.

Naast deze standaard kleuren beschikken LEDjes ook over een heel spectrum van witte kleuren.

Deze eigenschap maakt LED verlichting populair voor diverse toepassingen. Of het nu gaat om verlichting in huis of in een commerciële omgeving, overal kan het geschikt voor worden gemaakt.

Op de LED markt zijn er drie standaard kleuren beschikbaar, te weten:

  • Warm Wit (lijkt het meest op traditionele verlichting, iets geler van kleur)
  • Koel Wit (geeft een strakke witte kleur af)
  • Daglicht (Immiteert daglicht, kan blauw ogen)


De meest toegepaste LED kleuren zijn Warm Wit en Koel Wit.

led kleuren


Warm Wit versus Koel Wit

Warm Wit is een zachte en warme kleur, ideaal voor ruimtes waarin en ontspannen en comfortabele sfeer hoort te hangen zoals Woonkamers, Eetkamers en slaapkamers.

Koel Wit daarentegen is volledig het tegenovergestelde. Koel Wit is fel en krachtig, ideaal voor ruimten die een moderne look moeten uitstralen.

Koel Wit wordt veelal gebruikt in een industriële of commerciële setting, maar is ook uitermate geschikt om praktische ruimten van verlichting te voorzien, denk aan gangen, trappenhuizen, schuren en garages.



Welke LED kleur is het mooist?

Dat hangt volledig af van uw behoeften (en daarnaast: over smaak valt niet te twisten). Zoek je verlichting voor een praktische ruimte waar goed licht essentieel is dan adviseren wij Koel Wit.

Wanneer u een moderne of strakke uitstraling in uw woning wenst is Koel Wit volgens ons de beste keuze.

Warm Wit is wellicht de meest populaire LED kleur die er is. Dit komt voornamelijk omdat het het meest qua kleur op de traditionele gloeilamp lijkt en veel mensen geven hier de voorkeur aan omdat het vertrouwder aanvoelt. Al zal de lichtbeleving bij een Warm Witte LED lamp ook iets anders zijn dan wat u jaren gewend bent.



Technische Details over LED kleuren

kelvin schaal Voor het meten van het LED kleuren spectrum gebruikt men de “schaal van Kelvin”. Je ziet bij de technische beschrijving van een LED lamp vaak een waarde gevolgd door een K, bijvoorbeeld 2700-3500K. De standaard LED lampen vallen in het volgende kleuren spectrum:

Super Warm Wit: < 2200K
Warm Wit: 2700-3500K
Puur Wit: 4000-4500K
Koel Wit: 6000-7000K
Om deze waarden enigszins in perspectief te plaatsen vindt u hieronder een overzicht van de Kelvin waarden van de traditionele verlichting:

Kaars: 1850K
Gloeilamp: 2700-3300K
Maanlicht: 4100K

Search engine powered by ElasticSuite