Top

Wat is een driver en waar heb je het voor nodig?

Een LED inbouwspot bestaat eigenlijk uit twee delen. Het armatuur waar de led chips in zitten verwerkt en de driver die de stroom naar de led chips brengt. Zonder de driver zou de LED spot simpelweg niet werken. Hoe een driver precies werkt en wat een driver precies is dat lees je hieronder.

LED is een vorm van licht die werkt op een heel laag voltage, om er voor te zorgen dat de LED chips werken heb je dus een stroomvoorziening nodig die er voor zorgt dat er stroom toevoer naar de spot plaatsvindt. Dat is het werk van de driver. Alle spotjes die je op PretMetLed.nl vindt worden geleverd met een driver. Deze hoeft u dus nooit apart aan te schaffen. 

Hoe ziet een LED driver er uit?

Een driver is eigenlijk een klein blokje zo groot als een lucifer doosje. Op het moment dat u de spotjes gaat monteren ligt de driver gewoon naast de spot. De afmetingen van de driver zijn bij de normale LED inbouwspots: 45 x 30 x 23 mm. En kunnen makkelijk losgekoppeld worden dankzij het klik systeem. Dit kan noodzakelijk zijn wanneer een defecte driver moet worden vervangen door een nieuwe.


230V of 12V?

In onze webwinkel kunt u kiezen tussen twee soorten drivers; de 230V driver of de 12V driver. Over het algemeen adviseren wij altijd voor de 230V drivers te kiezen (deze optie wordt ook standaard aangegeven). Als u toch de 12V drivers wilt aanschaffen dan heeft u daarbij ook een transformator nodig. De spots zijn dan niet dimbaar. Als u de spots dan toch wilt dimmen heeft u daarvoor een dimbare LED transformator nodig, deze verkopen wij helaas niet.

Heeft u geen transformator in het plafond of kunt u deze verwijderen dan adviseren wij altijd voor de 230V drivers te kiezen.

Ingebouwde LED driver

Omdat LED verlichting zo laag is in voltage is eigenlijk altijd een driver nodig voor de stroomtoevoer. Toch kan het voorkomen dat een lamp niet een direct zichtbare driver heeft. Dit gebeurd meestal bij de losse LED lampen. Hierbij is de driver ingebouwd in de lamp en kun je deze niet direct zien.