Top

Welke lichthoek heeft u nodig?

Elke vorm van licht heeft een bepaalde lichthoek. Hiermee wordt de breedte van het oppervlak dat verlicht wordt door een lamp of spotje aangegeven.

Bij onze inbouwspots is de meest voorkomende lichthoek 36 graden, maar bij de gewone lampen is de lichthoek 360 graden.

Het verschil zit in de straling van de lamp. Een gewone lamp draai je namelijk in de fitting en schijnt helemaal rondom, terwijl je een spotje in het plafond monteert en deze dus enkel naar beneden kan schijnen. Lees verder om meer te weten te komen over de lichthoek van onze spots.


Als je een lamp kiest met een bredere lichthoek betekent dit overigens niet dat je extra licht krijgt. Je spreidt de hoeveelheid licht gewoon over een groter oppervlak. De helderheid van de lamp blijft wel hetzelfde, maar de intensiteit neemt af. Het nadeel aan een wijde lichthoek is dus dat het licht minder fel schijnt.

Onze spots hebben allemaal een lichthoek van 36 graden en geven daardoor een mooi, genuanceerd licht. Deze lichthoek komt overeen met wat men gewend is van de traditionele halogeenspots. Ook hebben onze spots de mogelijkheid om gedimd te worden zodat als je de spotjes feller of minder fel wilt laten branden, dit ook mogelijk is.

Een smalle lichthoek wordt ook wel een lichtbundel genoemd. Deze hebben vaak een lichthoek van ongeveer 20 graden. Deze lampen worden eigenlijk alleen gebruikt om een specifiek element als een kunstwerk uit te lichten. De inbouwspots met een bredere lichthoek worden het meest gebruikt in huiselijke situaties. Denk bijvoorbeeld maar aan de keuken, woonkamer of zelfs badkamer.

Meest voor komende lichthoeken bij elke ruimte:

20 graden: Geeft een smalle lichtbundel, bijvoorbeeld om een schilderij uit te lichten.

30 – 40 graden: Komt voor huiselijke ruimtes als keuken, woonkamer en soms ook badkamer.

100+ graden: Wordt gebruikt in ruimtes die vaak om sfeerverlichting vragen of wordt gebruikt als extra verlichting zoals bij een losse lamp. Ook is dit de meest normale hoek voor lampen onder bijvoorbeeld keukenkastjes.

Natuurlijk verschilt het per ruimte hoeveel spotjes je nodig hebt om de gewenste hoeveelheid licht te creëren. In een keuken heb je bijvoorbeeld meer praktisch licht nodig dan in de woonkamer. Bovendien worden zulke vragen altijd heel subjectief beantwoord. Wat de één heel mooi vindt, kan iemand anders echt verschrikkelijk vinden en vice versa.

Als u twijfelt over welke lichthoek u nodig heeft voor uw woning zorg dan altijd dat u tussen de 30 – 40 graden zit, dan weet u zeker dat u goed zit. U kunt ook altijd een van onze specialisten vragen om advies.