Top

Verschillende soorten fittingen

Een makkelijke manier om over te stappen van halogeen naar LED is door het vervangen van retrofit lampen. Deze retrofit lampen kunt u namelijk heel makkelijk zelf vervangen. Het is gewoon een kwestie van het losdraaien van uw huidige lamp en er een LED lamp indraaien. Natuurlijk zijn er wel verschillende fittingen. Als u besluit om de lampen te vervangen is het namelijk wel handig om het een en ander te weten van de verschillende soorten fittingen. Daarom kunt u hieronder alles vinden over de verschillende soorten fittingen.

E27 fitting


Dit is de meest voorkomende fitting. De brede E27 fitting wordt ook wel de ‘Edison screw‘ genoemd. Deze fitting komen het meest voor in Amerika en Europa, maar ook in andere delen van de wereld wordt deze fitting steeds populairder. De fitting heeft een diameter van 27 mm. Het verschil tussen de lampen onderling zit hem dan ook in het wattage en het aantal lumen.

E14 fitting

De E14 fitting wordt ook wel ‘kleine Edison screw’ genoemd. Deze lamp wordt vaak gebruikt in nachtlampjes, kroonluchters en sfeerverlichting. De fitting heeft zoals de naam al doet vermoeden een diameter van 14 mm. Lampen met deze fitting komen ook voor in verschillende wattages die een halogeen lamp van 40 tot 60 watt lamp kunnen vervangen.

GU10 fitting

De GU10 fitting werd oorspronkelijk ontwikkeld voor halogeenspots, maar wordt nu ook voor LED verlichting gebruikt. Je kunt de GU10 fitting herkennen aan de twee kleine pinnetjes, tussen deze pinnetjes zit een ruimte van precies 10 mm. Om een lamp met een GU10 fitting werkend te krijgen moet deze een kwartslag gedraaid worden.

MR16 fitting

Deze fitting wordt ook wel GU5.3 genoemd, dit heeft te maken met de afstand tussen de twee pinnetjes onderaan deze fitting, dit is namelijk 5,3 mm. Lampen met een MR16 fitting functioneren op een laag voltage en hebben dan ook een transformator nodig. Sommige van deze lampen hebben zowel een transformator als een LED driver nodig om goed te kunnen werken.

Als u besluit om uw huidige lampen te vervangen voor LED lampen dan moet u goed kijken welke fitting u nodig heeft. Verder is het ook belangrijk om niet alleen naar het wattage van de lamp te kijken maar ook naar de lumen. Lumen zeggen namelijk hoe fel een lamp brandt.