Ken jij het verhaal achter de Kerst notenkrakers?

notenkraker - kerstdecoratie Ze zijn heel populair; Notenkrakers. De prachtige poppen die ieder jaar weer te zien zijn tijdens de feestdagen. Groot of klein en in allerlei kleuren. Maar hoe komt het dat we ze zien met de kerst? 
Ken jij het verhaal achter de notenkrakers? (Tip: neem ook eens een kijkje in ons uitgebreid assortiment notenkrakers)

Notenkrakers: Van verhaal naar versiering

De oorsprong voert terug naar de oude Duitse volkslegende “De notenkraker en de muizenkoning”. Vele schrijvers en componisten hebben zich door de eeuwen heen door het Duitse verhaal laten inspireren. Het verhaal is wereldberoemd geworden door de balletvoorstelling met muziek gecomponeerd door Tsjaikovski.

In het verhaal krijgt Clara op kerstavond een bijzondere notenkrakerpop cadeau. Precies om middernacht komt de pop tot leven en na een gevecht tussen muizen en tinnen- en peperkoeksoldaten verandert de pop in een ware prins.

En zo zijn de notenkraker en kerst voor altijd met elkaar verbonden en zijn de notenkrakers dus van verhaal naar versiering gegaan tijdens de feestdagen.

Sinds de balletvoorstelling zijn de notenkrakers bekend over de hele wereld. In Amerika is de notenkraker al jaren populaire kerstversiering vanwege het kerstthema. En nu de trend is overgekomen naar Nederland kunnen wij ook van deze prachtige poppen genieten tijdens de kerst. 

Bekijk ons assortiment Notenkrakers

Notenkrakers: Ze brengen geluk

notenkraker muziekdoos In Duitsland is een notenkraker een geluksbrenger. Ze werden vroeger cadeau gegeven om geluk te brengen en het huis te beschermen. De notenkraker stond voor kracht en moed en met zijn scherpe tanden (waar de noot vroeger tussen gekraakt werd) zou hij kwade geesten op afstand houden.

Tegenwoordig hebben notenkrakers niet meer de functie daadwerkelijk noten te kraken maar zetten we ze neer als prachtige kerstdecoratie.

Notenkrakers als Sfeervolle Kerstdecoratie

Notenkrakers hebben een onmiskenbare plaats verworven in de kersttradities van vele culturen. Hun kleurrijke verschijning en gedetailleerde ontwerp maken ze tot een sfeervolle toevoeging aan de feestelijke versieringen.

Van klassieke houten figuren tot moderne interpretaties, notenkrakers worden vaak strategisch geplaatst op mantels, eettafels en zelfs als centrale figuren in kerststallen.

Hun stoere uiterlijk, vaak voorzien van een uniform en scherpe details, contrasteert prachtig met de zachtere elementen van traditionele kerstdecoraties.

Door deze combinatie van folklore en esthetiek is de notenkraker niet alleen een decoratief object maar ook een symbool van de magie en warmte die kenmerkend zijn voor het kerstseizoen.

In verschillende delen van de wereld worden ze zelfs beschouwd als een erfstuk, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven, waardoor de betekenis en schoonheid van het seizoen levend blijft.

Search engine powered by ElasticSuite