Wie of wat is Secret Santa?

De term Secret Santa is een aantal jaar geleden overgewaaid vanuit Amerika, maar het principe van lootjes trekken kennen we natuurlijk in Nederland al veel langer.

Lootjes trekken

Want dat is in de basis wat Secret Santa is: lootjes met de namen van de deelnemers blind verdelen en een cadeautje kopen voor degene die op het lootje staat. En dan rond de kerstdagen een gezellige avond organiseren om de cadeautjes uit te wisselen.

Het verdelen van de lootjes kan door papiertjes met de namen erop in een kom te doen en de deelnemers één voor één een briefje laten pakken, maar tegenwoordig kan het ook heel makkelijk online.

De kans dat je ook dit jaar op het werk of met familie of vrienden uitgenodigd wordt voor een vorm van Secret Santa is best groot. Het is wereldwijd een populaire manier om de feestdagen te vieren.

Het is wel verstandig om vooraf een aantal afspraken te maken over bijvoorbeeld het cadeaubudget en of je achteraf bekend gaat maken wie de Secret Santa was.

Secret Santa op het werk

Steeds vaker is Secret Santa een manier om collega’s samen te brengen op het werk.

Na het lootjes trekken komt het moeilijkste deel; een cadeautje uitzoeken. Zeker als het om een collega gaat die je niet zo goed kent kan dit een uitdaging zijn. Chocolaatjes, snoep en wijn zijn een veilige maar niet erg originele keuze.

Een tip: Probeer zo veel mogelijk over die ene collega te weten te komen (maar verraad jezelf niet als Secret Santa!) en bepaal wat voor soort cadeautje het beste zou passen. Een persoonlijke toevoeging zal altijd gewaardeerd worden.

Spelletjes

Er zijn veel manieren om de Secret Santa avond te vieren. Zo kan je een spelelement toevoegen door er een dobbelspel van te maken.

Nog een laatste tip: blijf beleefd wanneer je jouw cadeautje uitpakt. Misschien is het cadeautje niet wat je verwacht of gehoopt had, maar jouw Secret Santa heeft de tijd en moeite genomen een cadeau voor jou uit te kiezen. Het belangrijkste tijdens deze avond is de gezelligheid. Geniet onder het genot van een hapje en drankje van de gesprekken met collega’s die even niet over het werk gaan.

Search engine powered by ElasticSuite