Duurzaam december

Steeds meer mensen kiezen er voor duurzame keuzes te maken gedurende het hele jaar en dus ook tijdens de decembermaand. Maar soms kan het wat lastig zijn om die keuzes te maken tijdens de feestdagen en wij geven graag wat tips om ook de maand december duurzaam door te komen.

Echte boom of kunstkerstboom

De meningen zijn nogal verdeeld over wat nu duurzamer is; een echte boom of een kunstkerstboom.

Maar met beide keuzes zijn er mogelijkheden dit zo duurzaam mogelijk te doen.

Ga je voor een echte boom, kies dan een boom met kluit zodat je deze na de feestdagen in de tuin kan planten. Geef deze veel water en plaats hem niet te dichtbij de verwarming dan is de kans het grootst dat de boom het red.

Als de keus valt voor een kunstkerstboom, zorg dan voor een goede kwaliteit boom, zodat deze jaren mee kan gaan. Een kwaliteitsboom kan met gemak 10 jaar mee.

Tegenwoordig kan je zelfs kerstbomen adopteren of huren en ook zijn er posters van dennenbomen waarbij voor ieder verkocht exemplaar een echte boom geplant wordt.

Kerstverlichting vervangen en weggooien

Heb je nog oude gloeilampjes in de kerstboom? Dan wordt het écht tijd deze kerstverlichting te vervangen door LED-kerstverlichting. LED is veilig, energiezuinig en duurzaam. Goed voor het milieu en goed voor de portemonnee.

Gooi oude of kapotte kerstverlichting niet bij het restafval maar in de juiste inleverbakken bij bijvoorbeeld de supermarkt of bouwmarkt of lever ze in bij de milieustraat.

Kapotte kerstballen horen dan juist wel weer bij het restafval.

Gourmetstel of grillplaat

Bij veel Nederlanders staat gourmetten op de agenda tijdens één van de feestdagen.

Is het gourmetstel of de grillplaat toe aan vervanging? Dan kan je gemakkelijk de oude inleveren bij de winkel waar je de nieuwe koopt. Door de “oud voor nieuw regeling” zijn winkels verplicht een soortgelijk apparaat in te nemen.

Met deze tips is ook de maand december goed duurzaam te maken.

Search engine powered by ElasticSuite