Vanaf wanneer mag je de kerstboom neerzetten?

Sommige Nederlanders kunnen vanaf het verzetten van de klok naar wintertijd al niet meer wachten om de kerstversiering tevoorschijn te halen, terwijl anderen vinden dat we moeten wachten tot sinterklaas op 6 december uit het land vertrokken is.

Maar wat zijn van vroeger uit de tradities? Vanaf wanneer “mag” je de kerstboom neerzetten?

21 december

Volgens vroege tradities begon de kerstperiode op 21 december en werd dan begonnen met het neerzetten van een kerstboom. Tegenwoordig beginnen we gelukkig al eerder met het aanbrengen van de lichtjes en kerstdecoratie in en om het huis. Soms al eind november en soms de dag na sinterklaas.

Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen die vroeg beginnen met het optuigen van de kerstboom gelukkiger zijn en minder stress ervaren. Lees meer hierover in ons blog “vroeg in het jaar kerstversiering ophangen”. Geen reden dus meer om te wachten.

Kerstboom opbergen

Na de feestdagen is het tijd om de kerstboom ook weer op te bergen.

Volgens vroege tradities eindigde de kerstperiode op 6 januari: Driekoningen. Mensen geloofden dat eerder afbreken van de kerstboom ongeluk zou brengen. Driekoningen wordt niet echt meer gevierd en velen kiezen er dan ook voor vrij snel na oud en nieuw de kerstboom weer op te ruimen.

Wil je niet meteen alles opruimen? Ook dat is geen probleem. Veel decoratie is geschikt om nog tot ver ná de kerstdagen van te genieten.

Search engine powered by ElasticSuite