Wie heeft kerstverlichting bedacht?

Inmiddels weten we niet meer beter dan dat er lichtjes in een kerstboom branden. Maar hoe is dat ooit gekomen? En wie heeft eigenlijk kerstverlichting bedacht?
We zijn in de geschiedenis van kerstverlichting gedoken.

Kaarsjes

Begin 1800 werden de eerste kerstbomen in Duitsland versierd met kaarsjes.

Tot in de jaren dertig van de vorige eeuw bestond de kerstboomverlichting dan ook vaak uit echte kaarsjes in houdertjes die op de takken geklemd werden. Er was dan een grote kans op brand en vaak zag je naast de kerstboom dan ook een emmer water of zand staan om een brand snel te kunnen blussen.

Elektrische kerstverlichting

De eerste elektrische kerstverlichting werd in 1882 bedacht en in een kerstboom gehangen door Edward Hibberd. Deze man was een vriend van Thomas Edison; de uitvinder die ongeveer drie jaar eerder de gloeilamp ontwikkelde.

De uitvinding was alleen heel kostbaar en de eerste jaren dan ook alleen bereikbaar voor de allerrijksten. Vanaf de jaren ’30 was de elektrische kerstverlichting voor steeds meer huishoudens beschikbaar.

Led lampjes

De eerste lichtsnoeren bestonden uit gloeilampjes in de vorm van een kaarsvlam. Tegenwoordig is er kerstverlichting in heel veel verschillende vormen, kleuren en formaten. En vaak voorzien van led lampjes; Een veilige, energiezuinige en duurzame manier om de kerstboom te versieren.

 

Search engine powered by ElasticSuite