Hoeveel verbruikt mijn kerstverlichting?

Energiebewust genieten van de Feestdagen: LED-Kerstverlichting als slimme keuze

besparen kerstverlichting In een tijd waarin energieprijzen de neiging hebben om te stijgen, worden mensen zich meer bewust van hun energieverbruik thuis. Vooral in de toch al prijzige decembermaand komt de vraag naar voren: wat betekent mijn kerstverlichting voor mijn energierekening? Gelukkig zijn er tegenwoordig slimme en duurzame manieren om te genieten van de magie van kerstverlichting, zonder een grote deuk in je portemonnee.

Uiteenlopende Kerstversiering: De Energiekosten

Velen versieren hun huis tijdens de feestdagen met diverse soorten verlichting, variërend van een sfeervol verlichte kerstboom binnen tot ijspegelverlichting aan de dakgoot en een fonkelende boom in de tuin. Hoewel meer verlichting zorgt voor meer sfeer, kan het ook het energieverbruik verhogen. Maar wat betekent dit daadwerkelijk voor je energierekening?

De Keuze voor Verlichting: Gloeilampjes vs. LED

Het type verlichting dat je kiest, kan een groot verschil maken in je energieverbruik. Traditionele gloeilampjes kunnen tot wel 10 keer meer energie verbruiken dan LED-verlichting.

Bijvoorbeeld, LED-kerstboomverlichting varieert tussen 0.6W en 6W. Als je de zuinigste optie kiest en deze acht uur per dag laat branden gedurende december, zijn de kosten zelfs met de huidige hoge energieprijzen verwaarloosbaar, onder € 0,15.

Voor populaire ijspegelverlichting van 8 meter die gemiddeld 6 watt verbruikt of zelfs een grandioze LED-kerstboom met 1800 LED-lampjes die slechts 6 watt gebruikt, zijn de kosten minimaal, onder € 1,40 voor de hele maand.

Tips om te Besparen

Er zijn eenvoudige manieren om je energieverbruik verder te verminderen:

  • Schakel over naar LED: LED-verlichting is niet alleen kostenbesparend maar ook veiliger en beter voor het milieu. Ondanks een hogere aankoopprijs, verdient deze investering zich gemakkelijk terug, aangezien kerstverlichting vaak vele jaren meegaat.
  • Gebruik een Timer: Door kerstverlichting aan te sluiten op een timer, kun je instellen wanneer deze aan- en uitgaat, waardoor onnodig branden wordt voorkomen en het stroomverbruik wordt beperkt. (Je vindt in ons assortiment diverse timers/ tijdklokken voor binnen en buiten)
  • Netjes omgaan met je spullen: Als je je spullen goed bewaart heb je niet het volgende seizoen weer nieuwe nodig, meer tips lees je in ons blog over het bewaren van kerstspullen

Conclusie: Een Bewuste en Vreugdevolle Kerst

Door een paar eenvoudige veranderingen in je kerstversiering, zoals de overstap naar LED-verlichting, kun je de feestdagen op een energiebewuste manier vieren. Zo creëer je niet alleen een magische kerstsfeer, maar bescherm je ook je portemonnee en de planeet.

Fijne kerstdagen!

Search engine powered by ElasticSuite