Kerstkabouters

Kerst gnoom Heb jij ze al gespot? Deze schattige kerstkabouters zijn dé aanvulling op de kerstversiering dit jaar.

Klik hier voor de leukste kerstkabouters

Tomtar of Nisse

Er zijn nogal wat benamingen voor deze kerstkabouters. In Noorwegen en Zweden zijn ze bekend als Tomtar of Nisse, in Nederland noemen we ze ook wel een gnoom.

Deze leuke behulpzame wezentjes vinden hun oorsprong in Scandinavië. Het zijn kleine oude mannetjes met lange witte baarden die volgens de verhalen op een erf wonen en daar waken over de boerderij. Ze beschermen de bewoners en de dieren op de boerderij.

Daar komt ook hun naam Tomtar vandaan. Deze is afgeleid van het Deense woord “tomte”, wat erf betekent. De naam Nisse betekent vrij vertaald elfje of kabouter.

Van kabouter naar kerst

In de volksverhalen dragen ze versleten kleren en vaak een felgekleurde muts op het hoofd die zo ver over zijn oogjes is gezakt, dat je die niet meer ziet.

Volgens de mythe kregen ze één keer per jaar betaald; In de kerstnacht.

Deze nacht kregen ze een kom heerlijke pap met een boterklont. Wanneer dat laatste ontbrak voorspelde dat onheil voor de boerderij en zijn bewoners.

Zo leuk hoe kerstverhalen van over de hele wereld ons bereiken en wij nu kunnen genieten van deze bijzondere kerstkaboutertjes. Welke gnoom mag jouw huis gaan beschermen?

set van 3 gnomen

Search engine powered by ElasticSuite